Psikologe Arta Naçi
Keshillime Klinike

Dhuna është shpëtimi i fundit për të pa aftët

Eshte  shumë e  rendesishme te  shkruhet, flitet, debatohet mes  specialistesh per  fenomene  qe  po  shfaqen  dhe  po  rrenjosen  çdo  ditë  e  me  shume duke  shkaktuar nje  plage  sociale. Eshte  po  aq  e  domosdoshme te  themi  Mjaft  më me  diskutimet  e  impostuara ne  studio TV,  kronikat  dhe  shkrimet  te  bëra  sa  për  të  thënë  që  po  sensibilizojme opinionin publik ! …Nuk kemi  nevoje  per  leksione  si ne  auditore  universitetesh qe teorizojne ç’është  një fenomen  në  menyre  te  pergjithesuar dhe kaq ! Nevojiten veprime  konkrete, ndihme dhe  mbeshtetje reale.

Kjo ishte nje  parahyrje per fenomenin tashme te njohur si Bullizmi, me shpresen se sadopak keto  rrjeshta do  kene një ndikim inkurajues dhe konkret për të gjithë ne që duam s’duam shohim fëmijët tanë “viktima” të këtij fenomeni dhe frikësohemi bashkë me ta. Bullizmi si sot si dikur ka qene pothuajse i pranishem duke shkaktuar ne pergjithesi vuajtje per personat qe e “pesojne” ate si fenomen.

Ja kater pikat  KYÇE për të rregulluar “hesapet” me Bulleret:

1) Nuk eshte faji  yt. Ka me  dhjetera  arsye per te cilat nje Buller vendos t’a “kape” me  ty  dhe kjo nuk varet nga personaliteti yt , por nga ai i bullerit. Nese fillon te mendosh se je nje njeri që nuk vlen, atehere mer nje flete dhe fillo te shenosh gjera ku te tregosh qe nuk eshte e vertete qe s’ke vlera.

SHENO :

  • Për çfarë je i zoti
  • Çfarë bën shume mirë
  • Çfare të bën te ndryshem (te veçante) nga te tjeret.

Heren tjeter qe nje Buller vë ne diskutim vlerat e tua , kujtoje kete liste dhe motivin per te cilin ti je unik dhe i rendesishem.

2) Nderto “armaten” tende. Frekuento persona pozitive qe dine të të çmojne per ate qe ti je. Nqse ke veshtiresi ti gjesh te tille njerëz , provo te gjesh persona qe ndajne me ty te njejtat pasione dhe interesa. Kerko ne kurset qe organizohen ne  shkolle,  ne aktivitetet sportive apo ne tipe te tjera organizimesh jashteshkollore .

3) Teknika e “ariut  Grizzly”. Ekspertet iu sygjerojne atyre qe ndeshin “ariun Grizzly” te bejne gjoja sikur kane vdekur, sepse po te reagojne dhe t’ia mbathin zgjojne te ariu instiktin e gjahut (predator). Perpara bullerit sillu njesoj si perpara ariut Grizzly ; Injoroje , mos i lesho pe. Bullerat kur shohin qe ti nuk i’ua var fillojne te merziten dhe mund të të lenë rehat. Nese nje buller vazhdon te  te bezdise , mundohu t’ju afrohesh nje grupi miqsh ose  shmangu dhe  kerko  ndihme. Kjo na çon ne piken e katert qe eshte:

4) Kerko dike qe mund të të ndihmoje. Kujto qe askush nuk ka te drejten te te beje te ndjehesh i frikësuar, i rrezikuar, i shqetesuar apo “person i padenjë.” Kerko dike te i cili mund te besosh; nje prind, nje mesues, nje te rritur qe e ke si  pike  referimi . Nuk ka asnjë arsye qe ti t’a mbash brenda kete peshe dhe t’a jetosh i/e heshtur ne vetmi. Ne raste emergjente mund te kontaktosh nje numer (te mbrojtjes se qytetarit). Injoroje atë që llomotit pas shpine; aty e ka vendin, pas teje!

(psikologjia per te gjithe)

Gjithashtu mund të pëlqeni dhe