Psikologe Arta Naçi
Keshillime Klinike

Kur jemi të gëzuar , shohim ngado gëzim !

 

Kjo  eshte  historia  e  dy  qenve; njeri  shumë  i  lumtur  dhe  tjetri  shumë  i  zemeruar, qe  hynë  ne  te  njejten  dhome, ne  dy  momente  te  ndryshme. Qeni  i  pare  doli  nga  dhoma  duke  tundur  bishtin  i  kenaqur,  ndërsa  tjetri  duke  lehur  i  inatosur. Nje  grua  aty  prane  e  pa  te  gjithe  skenen  dhe  kureshtare  vendosi  te  futej  ne  dhome  per  te  kuptuar  se  çfare  e  kishte  bere  qenin  e  pare  te  lumtur  dhe   çfare  e  kishte  terbuar  qenin  tjeter… Gruaja  mbeti  shume  e  surprizuar  kur  pa  qe  dhoma  ishte  e  mbushur  plot  me  pasqyra. Qeni  i  lumtur  kishte  gjetur  100  qen  te  tjere  te  lumtur  si  ai  vetë  te  cilet  e  veshtronin , ndersa  qeni  i  merzitur  kishte  gjetur  vetem  qen  te  inatosur  qe  lehnin  ndaj  tij.”  Ky  tregim  i  shkurter  mbart  ne  vetvete  nje   moral  shume  te  rendesishem. Ne  gjithe  atë  çka   ne   shohim  rreth  e rrotull  nesh , ka  nje  reflektim  te  rendesishem  te  asaj  çka  ne  jemi. Nqse  brenda  nesh ka  shprese, do  te  shohim  shprese  rrotull.  Nqse  tek  ne  ka  deshperim , do  te  shohim  deshperim,  nqse  ka  gezim  do  te  rrezatohet  gezim . Mund  te  shtojme  akoma  dhe  me  shume ; –  kjo  histori  na  sygjeron se  ajo  çka  ne  jemi  eshte  nje  refleks  i  asaj  qe  ne  mendojme. Mendja  eshte  gjithçka. Ne  si  perfundim  jemi  ajo  qe  mendojme.

Çdo  mbremje  perpara  se  te  hapim  deren  e  shtepise  pas  nje  dite  te  gjate  pune,  duhet  te  mendojme  per  dy  qentë  dhe  per  nje  moment  te  supozojme  sikur  jemi  njeri  prej  tyre …  dhe  te   behemi  koshient  se  menyra  sesi  sillemi  perkundrejt  personave  qe  kemi  afer  do  te  luaj  nje  rol  vendimtar  ne  krijimin  e  atij  lloj  realiteti  me  te  cilin  do  te  perballemi.

(psikologjia per te gjithe)                                                                       18/prill/2019

Gjithashtu mund të pëlqeni dhe