Psikologe Arta Naçi
Keshillime Klinike

Ky lloj mashkulli i krekosur si gjel !

Nqse  keni  fatin  e  keq  të  jeni  lidhur  me  një  mashkull  narcizist  mësoni  se  të  sillesh  me  të  nuk  është  e  lehtë  dhe  nuk  mjafton  të  lexosh  nje  postim …madje  dhe  analistet (psikologe) jane  te  gjithe  ne  nje  mendje : “si  studimi  i  manualeve  te  psikologjise  per  kete  argument  ashtu  dhe  dhurimi  i  dashurise  pa  kufi  shkojnë  dëm  me  keta  tipa “.. Ky  lloj  mashkulli (i  krekosur  si  gjel) “mbaron”  te  jete  gjithmone  ne  qender  te  vemendjes, te  perkujdesen  per  te,  t’a  shohin  me  admirim  nderkohe  qe  nuk  i  behet  fare  vone  per  tjetrin  dhe  çfarë  ka  rrotull  tij. Narcizi   do  vetëm  veten !

Ja  karakterisitikat  e  personalitetit  narcistik  të  thëna  në  menyrë  më  të  “lezeçme” se  në  manualet (serioze) diagnostike .

Te  vleresoje  te  tjeret  meqenëse  janë  krijesa  njerezore  si  ai: nuk  e  ka ! Empati: nuk  e  ka !
Stabilitet  emocional: nuk  e  ka ! Përjetim i  thelle  i nje  relacioni: nuk  e  ka ! Genjeshtren: e  ka !
Tradhetine: e  ka ! Hijen  si  misterioz: e  ka , por  e ka  fallco. Kopracllëkun: e  ka !
Gënjeshtrën  mashtruese : e  ka !
Pretendon  që  të  tjeret  te  paguajne  per  ate:  e  ka !
Mendjemadhesine : e  ka ! Arrogancen: e  ka ! Dhunen:  e  ka ! Prepotencen:  e  ka ! Pasigurinë : e  ka !
Qejfmbetjen : e  ka ! Kerkon  perfeksionin : e  ka ! Sens  humori : nuk  e  ka ! Thumbues  i  ekzagjeruar : e  ka !
Shkon  me  vonese  ne  takime : e  ka ! Nuk  shkon  ne  takime : e  ka ! Nqse  argumenti  i  leverdis  pergjigjet :  e  ka ! Nqse  nuk  i  intereson  pergjigjet  me  zor ; e  ka ! Nenvlefteson  te  tjeret : e  ka ! Nuk  tregon   asgje  per  veten ; e  ka ! Tregon  gjerat  e  te  tjereve :  e  ka ! Zhduket  pas  nje  zënke : e  ka ! Zhduket  pas  nje  momenti  te  lumtur : e  ka ! Kthehet  dhe  pretendon  se  gjithcka  duhet  te  jete  si  me  pare : e  ka ! Nuk  dhuron  kurre  asnje  kenaqesi : e  ka ! Ofendon  keq  nqse  e  kundershtojne : e  ka ! I  “ul  koken” atij  qe  ka  ide  ndryshe  nga  te  tijat :  e  ka ! Nuk  do  t’ja  dije  fare  per  kedo  qe  e  ka  kunder : e  ka ! Nuk  flet  më  sepse  i  kane  treguar  vendin : e  ka ! Eshte  i  nevrikosur  me  ty  sepse  nuk  ben  ate  qe  do  ai :  e  ka ! Apatik  dhe  depresiv : e  ka ! Miq  te  vertete ; nuk  ka ! I  paqendrueshem  ne  gjithçka : e  ka !
Behet  i gjalle  kur  t’a  ka  nevojen :  e  ka ! Ziline : e  ka  ! Joshës : e  ka  dhe  e  shfrytezon  shume  mire .Deshiren  per  te  kenaqur  gjithmone  nevojat  e  tij :  e  ka ! Altruizmin : e  ka  nqse  e  di  qe  ne  fund  do  ti  kthehet  dicka. Aftesine  të  të  rrije  afer  kur  ke   nevoje : nuk  e  ka ! Deshiren  per  te  defryer e  ka ! Memorjen  te  shkurter e  ka ! Misogjinia : e  ka ! ( perçmim  dhe  kundershtim  ndaj  femrave.) T’a  ktheje  pllaken  si  i  leverdis  atij : e  ka !

Me  pak  fjale  keta  tipa  nuk  arrijne  t’a  kuptojne  qe  jane  tmerresisht  te  dobet  dhe  kane  shume  nevoje  per  ndihme…por  kush  vuan  vertete  jane  ata  qe  ju  rrine  prane  dhe  duan  ti  ndihmojne  me  çdo  kusht . Perpjekja  per  t’i  ndihmuar  shnderrohet  ne  lodhje  nervash  dhe  rrënim  te  plote  psikologjik

Narcizismi  patologjik  eshte  nje  çrregullim  i  mirefillte  i  personalitetit  dhe   prek  me  shume  meshkujt  se  femrat .Trajtimi  terapeutik  eshte  i  zgjatur  dhe  kompleks.

(psikologjia per te gjithe)                                                                               9/qershor/2018

Gjithashtu mund të pëlqeni dhe