Psikologe Arta Naçi
Keshillime Klinike

Disa frikera kryesore te femijet

      paure-dei-bambini-620x420 Eshtë  mëse  normale që  fëmijët  të  shfaqin  frikëra  të ndryshme.  Ja  se  cilat  janë  ato  më  të  mundëshmet  . Një listë që na ndihmon për të kuptuar nëse jemi  brënda “normales” është  kjo e mëposhtëmja:

 Frikërat  kryesore  që  mund  të ketë një  fëmijë  në  moshën  3 – 5 vjeç:

 • Të  qëndrojë  vetëm
 • Errësira (nata)
 • Të  flerë  vetëm
 • Personat e panjohur
 • Vetëtimat/bubullimat
 • Personat  me  një problem fizik
 • “Dënimet” e prindërve
 • Personat  e “egër” prepotent
 • Mostrat (përbindëshat)
 • Lypësit
 • Të  huajt
 • Vizitat  mjëkesore
 • Të  lahen  në  pishinë

Frikerat kryesore qe mund te kete nje femije ne moshen 5-8 vjeç

 • Të  qëndrojë  vetëm
 • Errësira (nata)
 • Të  flerë  vetëm
 • Personat e  panjohur
 • Vetëtimat/bubullimat
 • Qeni
 • Insektet
 • Personat me një  problem  fizik
 • “Dënimet” e prindërve
 • Fantazmat
 • Mostrat (përbindeshat)
 • Djalli
 • Lypësit
 • Të  huajt
 • Hajdutët
 • Vizitat  mjekësore
 • Të  marin  fjalën  përpara  të  tjerëve (te flasin)
 • Se mos të  tjerët  tallen  me  të
 • Te lahen  në  pishinë
 • Gjilpërat (shiringat)

 Frikerat  kryesore  qe  mund  te  kete  nje  femije  ne  moshen 9-11 vjeç

 • Errësira (nata)
 • Të  flerë vetëm
 • Qeni
 • Minjtë
 • Insektet
 • Fantazmat
 • Djalli
 • Hajdutët
 • Notat e këqija
 • Të  “ngriturit” në  mësim
 • Të  flasë  përpara të  tjerëve
 • Se mos tallen me të
 • Luftërat
 • Gjilpërat (shiringat)
 •  Personat e droguar.
Gjithashtu mund të pëlqeni dhe