Psikologe Arta Naçi
Keshillime Klinike

Përfitime psikologjike kur mësojmë një gjuhë të dytë.

     

logo        Kur  mësojmë  një  gjuhë  të  dytë  kemi  përfitime  të mëdha  psikologjike.

 Keto perfitime kalojne pertej zotesise per te porositur  nje kafe ne bar apo te pyeturit se ku ndodhet stacioni i trenit.

Ja  10  avantazhet  psikologjike  kur  njohim  nje  gjuhe te dyte:

1)Fuqizon  rritjen  cerebrale –  Kur mesojme  gjuhet  e  huaja, pikerisht  ne  tru  qendrat  pergjegjese  per  gjuhen  zhvillohet . Sa me shume te mesojme nje gjuhe te re , aq me shume keto zona vitale te trurit zhvillohen.

2.Vonon  shperthimin  e DEMENCES – Bilinguizmi  vonon  shfaqien  e  semundjes  se  Alzheimer  deri  ne  5  vjet me vone ne personat qe kane nje predispozite.Eshte e çuditeshme  por studimet gjithmone e me shume insistojne ne keto rezultate. Ajo qe eshte dhe me surprizuese eshte fakti se nje gjuhe e dyte rezulton te kete nje efekt me te fuqishem se çfaredolloj mjekimi.

3.Ben  qe  tingujt  t’i perceptojme me lehte–  te mesuarit  e  nje  gjuhe  rrit  shume  aftesine  e  te degjuarit, nderkohe  qe  trurit  i  duhet  te  punoje  me  shume per te dalluar tinguj te ndryshem qe vijne nga gjuhe te ndryshme.

4.Te ben me te ndjeshem ndaj gjuheve te ndryshme.Femijet qe rriten ne familje bilinguale mund te dallojne ndryshimin mes gjuheve qe nuk i kane degjuar kurre me pare.Te rriturit psh.mes dy gjuhesh si spanjisht dhe katalane i ndihmon femijet te kuptojne diferencen mes anglishtes dhe frengjishtes.

5.Fuqizon MEMORJEN  Femijet e rritur ne nje ambjent bilingual kane nje memorje pune shume me te zhvilluar ne krahasim me ata qe degjojne vetem nje gjuhe.Kjo do te thote qe te mesuarit sa me heret te nje gjuhe te dyte,rrit aftesite ne perllogaritjet mendore, ne te lexuar dhe aftesi te tjera ne jete.

6.Permireson aftesine e MULTI – TASKING (kryerjen e disa detyrave ne te njejten kohe).Personat bilingual mund te kalojne nga nje detyre ne tjetren me me shume shpejtesi.Ata tregojne nje fleksibilitet më të rritur konjitiv dhe adaptohen shume më lehtë me rrethanat e papritura.

7.Fuqizon aftesite  e vemendjes – Personat bilingual kane nje kontrroll me te mire te vemendjes dhe kapacitet per  të limituar shperqendrimin.

8.Dyfishon aktivitetin CEREBRAL – Subjektet bilingual mund te perfitojne nje rritje te funksioneve konjitive (si aftesi te mira te vemendjes dhe multi – tasking); duke qene se duhet te aktivizojne me shume se nje gjuhe ne te njejten kohe,duhet te monitorojne vazhdimisht se çfare termash dhe fjalesh duhet te perdorin.Ky kalim i vazhdueshem nga nje gjuhe ne tjetren sjell avantazhe per mendjen.

9. Jep nje vizion te ri mbi boten – Te mesosh nje gjuhe te re mund te ndryshoje teresisht kuptimin mbi boten.Te mesuarit e japonishtes psh,gjuhe ne te cilen ka terma te ndryshem per ngjyren blu te erret dhe blu te lehte , ben te mundur qe truri ta perceptoje ngjyren ne menyra te ndryshme.

10.Permireson gjuhen amtare .- Qe nga moment kur mesimi i nje gjuhe te dyte rrit perqendrimin mbi rregullat abstrakte dhe strukturen e gjuhes edhe gjuha mëmë arrin te kete perfitime.Ne kete pike Geoffrey Willans  ka  te drejte  kur  thotë : “ Nuk mund te kuptohet nje gjuhe teresisht nese nuk njohim te pakten dy gjuhe te tjera”.

P.S. Keto kerkime ju referohen me teper subjekteve qe jane rritur ne ambjente bilinguale ose personave qe e kane mesuar  nje  gjuhe  te  dyte shume  heret. Megjithate  avantazhet  e  mesiperme  vlejne  dhe  per  ata qe  ne  moshe  te  rritur  fillojne  te  mesojne  nje  ose  me  shume  gjuhe  te huaja  nga  rreth  6.700  gjuhe  qe  perdoren  sot  ne  botë. “Te  njohesh  nje  gjuhe  te  dyte  eshte  si  te  zoterosh  nje mendje  te  dyte ”   

   Tiranë/Janar/2016  

                            

Gjithashtu mund të pëlqeni dhe