Psikologe Arta Naçi
Keshillime Klinike

Egoizmi i shëndetshëm si hapi i parë i altruizmit.

 

Nëse  ke  udhetuar  me  avion  ke  vënë  re  besoj  se  perpara  shkeputjes  se  aeroplanit  stjuardesa  thotë  në  mikrofon; “ne  rast  emergjence  do  te  shfaqen  perpara  jush  maskat  e  oksigjenit . Mereni  masken  dhe  vendoseni  menjehere. Mbuloni  hunden  dhe  gojen  dhe  merrni  fryme  normalisht. Pasi  t’a  keni vendosur  mund  te  ndihmoni  pasagjeret  e  tjere  qe  kane  nevoje  per  ndihme .” Pjesa  qe  duam  te  nenvizojmë  ne  kete  postim  eshte ;  perpara  se  te  ndihmosh  te  tjeret  duhet  te  ndihmosh  vetveten. Ndoshta  mund  te  mendojme  se  ky  eshte  nje  gjest  egoist, por  ne  realitet  i  perket  sferes  se  egoizimit  te  shendetshem. Nqse  ne  jeten  tende  do  jetoje  ne  nje  gjendje  te  vazhdueshme  paniku  dhe  hiperventilimi, mendon  se  vertete  do  ishe  ne  gjendje  te  ndihmoje  dike  tjeter ? Pavaresisht  sesa  dashamirese  eshte  nderhyrja  jote  me  shume  gjasa  do  te  shkaktoje  me  shume  dëme  sesa  te  mira. “Sigurohu  qe  maska  jote  te  jete  e  vendosur  mire  para  se  te  ndihmosh  grate  dhe  femijet”, eshte  nje  fraze  e  “forte”…shume  e  forte, por  na  ben  te  kuptojme  mire  sa  shume  rendesi  ka  qe  ti  vete  i  pari  te  jesh  ne  rregull  dhe  pasi  te  jesh  ne  rregull  mund  te  ndihmosh  një  grua,  një  femije,  një të  moshuar ,  një  grua  shtatezane …

Ndodh  keshtu  edhe  ne  jete . Para  se  te  ndihmosh  te  tjeret  duhet  te  gjesh  kohen  dhe  te  sigurohesh  qe  “maska  eshte  e  shtrenguar  mire  rreth  fytyres  tende”….Kjo  do  te  thote  që  në  jetë  të  kesh  nje  siguri  financiare, fizike  por  mbi  te  gjitha  mendore, shpirterore. Shume  nga  keto  arritje  kerkojne  perpjekje  edhe  sakrifica  shpesh  te  provuara  ne  vetmi  ne  lekuren  tone , ne  menyre  edhe  te  dhimbeshme  ndonjehere.  Kujdes  pra ! –  pasi  ke  vendosur  mirë  masken  qe  nuk  leviz  dhe  mund  te  fillosh  te  maresh  fryme  lirshem  atehere  behet  nje  “obligim”  i  yti , nje  detyre  e  jotja  te  ndihmosh  te  tjeret  te  vendosin  masken  e  tyre.  Ashtu  siç  nuk  duhet  te  ndjehesh  keq  nëse  tregohesh  egoist  ne  fillim, duhet  te  sigurohesh  te  jesh  altruist  më  pas.

Ja  pse  duhet  te  jesh  egoist  pra ; –  që  të  mund  te  sigurosh  veten  dhe  nisur  nga  pozicioni  yt  i  sigurte  te  vendosesh  në  siguri  dhe  te  tjeret. Sepse  nqse  ti  do  te  jesh  i  vetmi  ne  aeroplan  qe  merr  fryme  normalisht, rrethuar nga  gjithe  te  tjeret  pilote  e  pasagjere  gjysem  te  pavetedijshem  dhe  te  mjegulluar, shume  shpejt  do  kuptosh  qe  vertete  je  teresisht  i  kthjellët  vetë , por  je  drejt  nje  rruge  qe  mund  të  shpjerë  drejt  vetmise  dhe  katastrofes.

(psikologjia për të gjithë)                                                                       29/maj/2019

Gjithashtu mund të pëlqeni dhe