Psikologe Arta Naçi
Keshillime Klinike

Një fenomen tërheqës që quhet “efekti biofili.”

 

Ky  postim flet  për  një  fenomen  shumë  tërheqës  që  quhet  efekti  biofili . Çfare  do  te  thotë  biofilia ? Tingellon  si  nje  semundje  tropikale, por  eshte  nje  koncept  shume  i  bukur  dhe  i  dobishem  per  te  hedhur  pak  drite  mbi  kompleksitetin  e  psikologjise  humane. Erich Fromm, psicoterapeut  dhe  filozof  qe  jetoi  nga 1900 – 1980, e  perkufizonte  “ terheqje e njeriut  kundrejt  natyres ”.

Pas  Erich Fromm, biologu  evoluzionist  amerikan Edward O. Wilson, profesor  universiteti  ne  Harvard, e rimori  konceptin  dhe  formuloi  hipotezen e  biofilise (term  qe vjen  nga  greqishtja  e  lashte). Wilson  fliste per «nevojen  njerezore  per  t’u  lidhur  me krijesat  e  tjera  te  gjalla”. Njeriu  vjen  nga natyra, gjendet  brenda  saj  dhe  ne marrdhenie  te  ngushte  me  natyren  ka  evoluar, prandaj  duhet  te  konsiderohet  pjese  e  pandashme  e  saj. Për  Wilson, në  fakt, qeniet  njerëzore  moderne  do  të  tërhiqeshin  ende  nga  ato  pamjet  natyrore  që  mundesonin  mbijetesën  e  paraardhësve  tanë : peizazhe  me  elemente  si ; burimet  ujore, vegjetacion  i  harlisur, pyjet  drunore, horizonte  të  gjera  që  lejojnë  t’a  kesh  nen  kontrroll  gjithe  mjedisin  perreth..

Kjo  do  të  ishte “jeta”  sipas  biofilisë: me  fjalë  të  tjera  dhe  pse  jemi  bërë  urbane, të  lidhur  me  kufje  dhe  internet  gjatë  gjithë  ditës, të  mësuar  me  triumfin  e  çimentos  dhe  shëmtisë, te  shohesh  stimuj  natyrorë  të  tipit  të  lartpërmendur  shkakton  ende  tek  ne  reagime  te  këndshme, ndërkohë  që  peizazhet  shume  artificiale  shkaktojnë  stres. Duket  një  diskutim  idealist, por  disa  studime  kanë  provuar  këtë  prirje ; kane  vleresuar  për  shembull  nivelin  e  relaksimit  psikofizik  dhe  të  hormoneve  të  stresit  te  ata  persona  qe  jane  ne  kontakt  me  peizazhe  të  llojeve  të  ndryshme. Studimet  që  janë  marrë  me  fenomenin  e  biofilisë  na  tregojnë  se  psika  jonë  dhe  madje  edhe  shëndeti  ynë  fizik  do  të  ndikoheshin  pozitivisht . Ndërkohë, ne  vetë  mund  të  bëjmë  sadopak  diçka  me  qëndrimet  tona : Le  t’a  rrethojmë  veten, në  shtëpitë  tona, me  imazhe  te  natyres  se  qete, te  bute, relaksuese , tërheqëse, që  i  kenaqin  shqisat  tona. Biofilia  do  te  thote  te  rilidhemi  me  rrenjet  tona  qe  gjenden  ne  natyre  dhe  nuk  rriten  ne  çimento. Bejme  sa  më  shumë  eksperienca  ne  vende  te  hapura , ne  jeshillekun  e  bollshem  te  natyres, ne  bukurine  e saj  qetesuese, çliruese, ç’lodhëse, shëruese. Është  një  dhuratë e  vogël  që  mund  t’i  bëjmë  vetvetes, për  të  restauruar  psiqikën.

(psikologjia per te gjithe)                                                                      5/qershor/2019 

Gjithashtu mund të pëlqeni dhe