Psikologe Arta Naçi
Keshillime Klinike

Mos e përdor zhgënjimin si një tullë për të ngritur mure rreth vetes !

 

Nëse ka ndonjë gjë që mund t’a merrni për të qënë në jetë, është se herët a vonë do  të  mbeteni të zhgënjyer. Aleksandër Pope tha: “Lum  ai që nuk pret asgjë, sepse nuk do të mbetet kurre  i  zhgenjyer”, por meqenëse është e pamundur të mos kemi pritshmëri, herët a vonë zhgënjimi do të trokase edhe në derën tuaj.

Zhgënjimi është një formë trishtimi, qe shpesh përjetohet si një ndjenje humbjeje. Eshtë një zbrazeti e dhimbeshme  mes asaj  qe  presim dhe realitetit. Zhgënjimet janë te  shumta  po  aq  sa  shpresat  dhe  pritshmerite, edhe pse zhgënjimet që na  bejne  me keq janë ato që vijnë nga njerëzit  me të afërt dhe të rëndësishëm.

Si t’a përdorim zhgënjimin për të na hapur sytë?

Zakonisht e shohim zhgënjimin nga një perspektivë negative dhe është e kuptueshme.Kur ndihemi të zhgënjyer, jeten e shohim gri, por zhgënjimi mund të jetë gjithashtu një mësim  i  mire  ne  jete. Edhe pse na bën të vuajmë, zhgënjimi na jep informacion të vlefshëm për besimet që kemi për veten, për njerëzit e tjerë dhe për atë që mendojmë se do të na bënte vërtet të lumtur. Zhgënjimi mund të na ndihmojë të hapim sytë.Prandaj, herën tjetër kur te përjetoni  nje zhgënjim, në vend që të rrini mbërthyer në atë gjendje, mendoni se çfare mund të mësoni nga situata. Marim ne konsiderate keto pyetje :

1) Çfare. Me të vërtetë mendoni se vetëm një gjë mund t’ju bëjë të lumtur?

Ndonjëherë fiksohemi  me  një gjë dhe  besojmë se vetëm kur  e  kemi  mund të jemi vërtet të lumtur ose të kënaqur dhe nëse nuk e  arrijme, mbetemi të zhgënjyer dhe biem në trishtim të thellë. Por nëse e kushtezojme lumturinë tonë në një gjë, do të kemi një problem serioz. Nëse nuk jemi të kënaqur me atë që kemi, ka  shume  mundesi që te  mos  jemi  te  kenaqur  edhe  me  ate  qe  do  arrijme të fitojmë, thjesht sepse lumturia është një gjendje  e  brendeshme..

2)Kush. Mendoni se vetëm një person mund të kënaqë dëshirat tuaja?

Ndonjëherë mendojmë se kur të gjejmë njeriun  e  jetes, yjet do të rreshtohen dhe do të jetojmë përgjithmonë te lumtur. Kërkojmë te  ky  person një sërë karakteristikash dhe kemi pritshmëri shumë të larta, kështu që kur ndeshemi  me  realitetin  krejt  ndryshe zhgenjehemi  shume…Ndoshta pret shumë nga personi tjetër!?- Ndoshta ke pretendime që ai nuk mund të permbushe dhe  kenaqe!? Kujto se kënaqësia e vërtetë varet nga ty dhe jo nga dikush tjetër. Mos mendoni se të tjerët duhet të jenë të interesuar për ju , t’ju  ndihmojne apo te bien ne kompromis me ju. Pyesni me  mire veten se çfarë mund të bëni ju për këta njerëz.

3)Kur. A keni vendosur gjithmonë një afat kohor për të marrë atë që dëshironi?

Pritshmerite tona janë të ndikuara nga normat shoqërore. Pa e kuptuar ne ndjekim rregulla që na tregojnë se kur duhet të arrijmë disa qëllime.Si rezultat, vendosim një afat kohor  per  qellimet  tona  dhe nëse nuk i arrijmë ato, mendojmë se kemi dështuar. ..Te gjejme  shokun  e  jetes,te  bejme  karriere,te  kemi  sukses… Nderkohe  qe  duhet të kuptojmë se jemi të gjithë unik dhe ndjekim ritme të ndryshme. Krahasimi dhe nxitimi nuk bëjnë gje  tjeter  veçse na zhgënjejnë duke na bere te  interpretojme gabim shenjat e jetës, e  cila  ndonjehere nuk na thonë “jo”, por vetëm “prit”.

4)Si. A mendoni se ka vetëm një mënyrë të drejtë për t’i bërë gjërat?

Edhe kur i  kemi analizuar edhe  detajet  me te vogla  dhe  kemi  gjithcka  nen  kontrroll, jeta  arrin gjithmonë të fuse  pak  kaos. Të mendosh se ka vetëm një mënyrë për të arritur qëllimet tuaja apo  nje  menyre  te  vetme  korrekte  dhe te duhur për t’i bërë gjërat, në mënyrë të pashmangshme do të të çojë në zhgënjim. Është mirë që të kemi një projekt, por nuk duhet të harrojmë se ka gjithnje hapësirë për improvizim. Nëse jeta nuk funksionon sipas planeve tona, do të thotë që duhet të ndryshojmë, të përshtatemi me rrethanat e reja dhe të zhvillojmë një plan të ri. Te  ankohemi  per  qumeshtin  e  derdhur  eshte  e  kotë. Në këtë drejtim, Abraham Maslow zbuloi se njerëzit e vetë-realizuar kanë aftësinë e çuditshme për të dalluar mes mjetit dhe qëllimit; domethënë, i kanë sytë të fiksuar  mire në objektivat e tyre, por  kane  edhe  mendjen  gjithmone të hapur ndaj mundësive të ndryshme që mund të lindin. Ata janë të vetëdijshëm se ka mënyra të ndryshme për të arritur atje ku  duan.

Mos e përdorni zhgënjimin si një tullë për të ngritur mure  emocional pengues.

Duhet të jemi veçanërisht të kujdesshëm ndaj zhgënjimeve sepse mund të shnderrohen  ne  tulla me të cilat ndërtojmë mure emocionale. Kur një zhgënjim ka qenë veçanërisht i madh ose ne kemi grumbulluar shumë zhgënjime të vogla, mund të ndjehemi aq të mashtruar dhe të tradhëtuar  sa  te  ngreme rreth  nesh  një mur  ndares.Është e vërtetë qe ky mur na mbron nga zhgënjimet e ardhshme, sidomos në çështjet e dashurisë, por na pengon gjithashtu të kthehemi dhe  te  enderrojme,dashurojme,perhumbemi  ne  iluzione dhe  dritherima. Prandaj, duhet të sigurohemi t’a  kurojme plagën emocionale dhe të mos mbetemi  te  bllokuar  te  zhgënjimi. Duhet t’i përdorim zhgënjimet si mundësi për të mësuar dhe  zhvilluar, jo si justifikime për t’u mbyllur ndaj botës.

(psikologjia për të gjithë)

Gjithashtu mund të pëlqeni dhe