Psikologe Arta Naçi
Keshillime Klinike

Njerëzit rreth nesh ndikojnë në shëndetin tonë mendor.

Mund  te  quhen  persona  terapeutik !  Jane  njerëz  alegro  dhe  inkurajues, sjelljet  e  tyre  te  ngjisin  shumë  dhe  pasi  ke  ndenjur  nje  fare  kohe  me  ta, te  bejne  te  ndjehesh  mirë. Emocionet  e  tyre  si  te  thuash  reflektohen  ne  neuronet  tona. Gjendja  jone  shpirterore  dhe  si  pasoje  edhe  shendeti  yne  nuk  influencohen  vetem  nga  emocionet, por  edhe  nga  personat  që  frekuentojmë, sepse  pa  e  ditur  perdorim  energjine  e  atyre  qe  na  rrethojne. Eksperti  John  Mattone  thote  qe  eshte  e  rendesishme  te  zgjedhim  me  kujdes  ambjentin  e  ngushte  tonin  dhe  te  dime  te  rrethohemi  nga  persona  qe  na  sjellin  kenaqesi  dhe  na  lejojne  te  zhvillohemi.

Njerëzit  terapeutik  i  përgjigjen  këtyre  karakteristikave, transmetojnë  energji  dhe  na  ndihmojnë  të ecim  më  të  sigurtë  dhe  të  vendosur  në  udhëtimin  tonë. Duhet  të  pyesim  veten  se  cilat  veprime, ngjarje  apo  njerëz  na  sjellin  një  gjendje  energjike  pozitive . Nëse  qëndrimet  janë  ngjitëse, a  është  e  vlefshme  të  infektoheni  me  to ?

Njerëzit  rreth  nesh  ndikojnë  shëndetin  tonë  mendor. A  ndiheni  më  mirë  kur  jeni  me  shokët  tuaj? Kjo  ndodh  për  shkak  se  miqësitë  e  mira  përmirësojnë  jetën  dhe  shëndetin  tone  mendor. Studiuesit  e  Universitetit  Brigham  Young  në  USA, pas  studimit  të  300,000  njerëzve  për  7  vjet, kanë  arritur  në  përfundimin  se  marrëdhëniet  personale  emocionale  veprojnë  si  pengesë  mbrojtëse, pasi  ato  aktivizojnë  sistemin  imunitar  dhe  zvogëlojnë  rrezikun  e  vuajtjes  së  sëmundjeve  psikologjike  dhe  fizike.

Njerëzit  me  një  rreth  të  madh  miqsh  e  zvogëlojnë  rrezikun  e  vdekjes  deri  në  22%. Ky  është  përfundimi  i  një  studimi  të  kryer  gjatë  një  dekade  me  mbi  1.500  njerëz  i  botuar  në  Journal  of  Epidemiology  and  Community  Health. Në  një  tjetër  hulumtim  të  kryer  në  Universitetin  e  Kalifornisë  rezultati  ishte  edhe  më  i  qartë. Të  kryera  në  vitin  2006  nga  mbi  3,000  gra  që  vuajnë  nga  kanceri  i  gjirit, ky  studim  tregoi  se  gratë  që  nuk  kishin  miq  të  ngushtë  kishin  katër  herë  më  shumë  gjasa  të  vdisnin  për  shkak  të  sëmundjes  së  tyre  sesa  ata  që  kishin  dhjetë  ose  më  shumë  miq. Shkurtimisht, të  kesh  miq, më  saktë  miq  të  mirë, modifikon  funksionimin  e  trurit,  veçanërisht  sa  i  përket  zonës  që  lidhet  me  shpërblimin.

Cilet  janë  njerëzit  terapeutikë? Ata  nuk  janë  gjë  tjetër  përveçse  dashurisë!

7  Karakteristikat tipike të personave terapeutikë  janë:

  • Njerëzit  që  dëgjojnë, nuk  gjykojnë. Ata  nuk  ushtrojnë  asnjë  lloj  manipulimi  dhe  i respektojnë  të  tjerët  siç  janë, pa  dashur  t’i  ndryshojnë. Njerëzit  terapeutik  respektojnë historinë  e  të  tjerëve.
  • Koherent  me  atë  që  bëjnë, mendojnë  dhe  thonë. Ata  janë  njerëz  të  përkushtuar  që krijojnë  vetëdije  nëpërmjet  veprimeve  të  tyre.
  • Persone  qe  deshirojne  t’i  njohin  te  tjeret, por  jo  ne  menyre “gërrmuese”.Respektojne  hapesiren  dhe  kohen  e  tjetrit, jane  ekstremisht  te  kujdesshëm.
  • Persona  te  vemendeshem  dhe  te  sjellshem. Shquhen  per  vlerat  e  tyre  humane.
  • Personat  terapeutik  e  shikojne  jeten  me  miresi. Shoqeria  me  ta  eshte  nje  dhurate  dhe  mezi  ç’presim  ti  takojme  perseri.
  • Krijojne  nje  ambjent  “mbrojtës”. Askush  nuk  mund  ti  evitoje  momentet  e  keqija, por  eshte  e  dukshme  se  nqse  ndodhemi  ne  nje  mjedis  te  shendetshem, nje  hapesire  protektivee  do  te  jete  me  e  pershtateshme  ndaj  situatave  me  te  veshtira.
  • Na  ngjisin  emocionet  e  mira. Infektimi  nga  emocionet  eshte  mëse  i  dukshem.Kur  çdo  dite  kemi  kontakt  me  nje  person  pesimist, ka  te  ngjare  te  na  kape  dhe  ne  vala  e  pesimizmit. Ne  te  kundert  kur  rrethohemi  nga  njerez  optimist, provohen  me  lehte  emocione  mireqenie  fale  neuroneve  pasqyre.

Ne  nje  menyre  apo  ne  nje  tjeter  personat  terapeutik  e  mbushin  kete  bote  me  drite  dhe  i  ofrojne  nje  suport  te  madh ,te  forte  dhe  te  mrekullueshem  gjithe  njerezimit. Jane  nje  shembull  per  te  gjithe  ata  qe  kane  deshire  te  kujdesen  per  personat  e tyre  të  dashur. “Siç arrijne larg rrezet e qiriut te vogel; ashtu shndrit nje sjellje e mire ne nje bote te eger”.

(psikologjia per te gjithe)                                                                                      26/tetor/2018

Gjithashtu mund të pëlqeni dhe