Psikologe Arta Naçi
Keshillime Klinike

Pastrimi  i  shtëpisë  si  një  mundësi  për  të  çliruar  mendjen .

Ndoshta  ju  pëlqen  të  pastroni   shtëpinë…ndoshta  jo! Ndoshta  për  ju  pastrimi  është  nga  ato  detyrat  e  pashmangshme  dhe  të  mërzitshme  te  cilave  nuk  mund  t’ju  shpëtosh  dot. Sidoqoftë, mund  ta  shohim  këtë  detyrë  ditore  nga  një  perspektivë  krejtësisht  ndryshe  që  na  lejon  të  transformojmë  kohen  qe  meremi  me  punët  e  vogla  të  pastrimit  në  nje  mundësi  për  të  çliruar  mendjen  tonë  dhe  për  të  gjetur   nje  qetesi  te  brendshme.

Pastrimi  i  shtëpisë  si  një  mundësi  për  të  çliruar  mendjen .

Murgu  Tulku  Thondup  ka  punuar  gjatë  gjithë  jetës  së  tij  në  përkthimin  dhe  interpretimin  e  teksteve  të  lashta  të  budizmit  tibetian  dhe  ka  botuar  një  dyzinë  librash  mbi  mësimet  budiste. Pasi  ka  jetuar  në  Tibet, Indi  dhe  Shtetet  e  Bashkuara  dhe  pasi  ka  qene  aktiv  në  jetën  publike  dhe  akademike, ai  momentalisht  eshte  terhequr  dhe  jeton  në  një  manastir  nga  ku  mban  një  faqe  interneti. Sipas  tij, pastrimi  i  manastirit  është  një  nga  detyrat  më  të  rëndësishme  shpirtërore  qe  ai  kryen  çdo  dite  sebashku  me  meditimin. “Nëse  do  te  kuptonim  virtytin, meritën  dhe  qëllimin  e  pastrimit, do  të  ishim  në  gjendje  t’a  vlerësonim  kete  detyrë  si  privilegj  dhe  jo  si  nje  barrë. Nuk  do  të  na  duket  më  si  nje  pune  e  “piset,” por  nje  mundesi  per  te  praktikuar  meditimin  ne  nje  menyre  unike. Madje  mund  të  bëhet  një  burim  i  pabesueshëm  përfitimesh  dhe  një  mënyrë  për  t’u  rritur  në  forcën  shpirterore, mendore  dhe  emocionale “.

Pastrimi  në  mënyrë  të  vetëdijshme  i  vendit  ku  banojmë  mund  ta  transformojë  jetën  tonë, sepse  na  lejon  të  pastrojmë  mendjen, të  forcojmë  përqendrimin, të  meditojmë  duke  levizur  me  nje  qendrim  te  vetedijshem  dhe  të rritemi   shpirterisht.

Si  ta  çlironi  mendjen  duke  bërë  pastrimin?

1.Fillojeni  detyrën  me  qëndrimin  e  duhur. Thondup  shpjegon  se “nëse  jeni  duke  medituar  për  bujarinë  dhe  dikush  ju  troket  në  derë  dhe  kërkon  ndihmë, ju  nuk  mund  t’i  thoni  atij: “po  me  prishni  meditimin”. Duhet  ta  konsiderojmë  këtë  ndërprerje  si  një  mundësi  të  artë  për  të  praktikuar  bujarinë. Në  të  njëjtën  mënyrë, kur  po  përballeni  me  detyrën  e  pastrimit, nuk  duhet  të  mendoni: “cfare  bezdie,…qenka  gjithe pluhur!'”Ose;”sa  e  mërziteshme  kush  i  futet  pastrimit  serish !” Nevojitet  një  qëndrim  ndryshe  ku  të  themi: ‘Tani  po  shkoj  te  pastroj  dhe  nderkohe  qe  pastroj  kam  dhe  mundesi  te  qetesohem  menderisht.2.Perqendrohu  vetem  te  pastrimi. Kur  fillon  te  pastrosh  mos  e  lejo  mendjen  te  shperndahet  ose  te  perqendrohet  te  preokupimet, konfuzioni  dhe  rremuja. Mbaje  të  perqendruar  te “tani  dhe  ketu”, te  veprimet  qe  po  ben…Eshte  nje  ushtrim  i  fuqishem  i  meditimit  mindfulness  qe  zgjeron  ndjesine  e  qetesise  shpirterore  dhe  nje  truk  i  vogel  konsiston  në :”pastrojme  duke  e  pare  veten  tone  sikur  po  interpretojme  ne  nje  enderr. Duhet  te  meremi  me  pastrimin  sikur  gjithçka  te  ishte   jorreale, na  udhezon  Thondup. Ky  qendrim  do  na  bej  te  ndjehemi  me  te  qete, te  ndjekim  levizje  me  harmonioze  dhe  ne  fund  te  behemi  njësh  me  mjedisin. Eshte  gjithashtu  e  rendesishme  qe  mendja  te  mos  shperndahet  shume (nderkohe qe  pastrojme) duke  menduar  per  te  gjitha  gjerat  qe  kemi  per  te  bere, sepse  kjo  ngjall  nje  gjendje  ankthi  ose  stresi  qe  mund  te  na  largoje  nga  objektivi.

3.Fillo  ne  qetesi. “Nëse  ne  fillojmë  në  heshtje, të  rrethuar  nga  qetësia, kur  bimësia  dhe  njerëzit  janë  ende  duke  fjetur, zemra  jonë  do  të  ndihet  në  paqe  dhe  mendja  jonë, e  kthjellet”. Kjo  është  arsyeja  pse  duhet  të  fillojmë  pastrimin  herët  gjatë  ditës. Para  se  te  fleme, duhet  të  rregullojme  disa  gjera  paraprakisht  për  pastrimin  e  ditës  tjetër. 4.Qarkulloje  ajrin. Duhet  të  hapim  dritaret  dhe  të  qarkullojmë  ajrin   nëpër  shtëpi  para  se  të  fillojmë  të  pastrojmë. Ajri  i  pastër  do  të  na  mbushe  me  energji  qe  nevojiten  per  te  perballuar  pastrimin  dhe  me  nje  gjendje  shpirterore  me  te  mire. Te  mbushur  me  energji  jemi  me  te  zellshem  per  te  kryer  detyrat  tona  te  periditeshme. 5.Pastroi  sendet  me  kujdes  dhe  dashuri. Thondup  thote  se: “Ata  që  nuk  kujdesen  për  sendet  nuk  kujdesen  as  për  njerëzit”. Nuk  duhet  të  harrojmë  se  çdo  objekt  është  krijuar  me  punën  e  dikujt. Pastrimi  me  kujdes  i  sendeve  tregon  respekt  dhe  mirënjohje  për  atë  vepër  dhe  per  personat  qe  e  kane  krijuar  ate.

6.Duhet  t’iu  jemi  mirenjohes  gjerave  qe  dikur  na  kane  sherbyer. Nqse  je  duke  pastruar  me “rrenje” me  qellimin  te  “hedhesh”  gjera, mund  t’iu  ndihmoje  nje  ritual “lamtumire.” Mjafton  ti  falenderosh  sendet  per  kohen  qe  te  kane  sherbyer. Ne  kete  menyre  eviton  ndjenjen  e  fajit  qe  shpesh  na  kap  kur  hedhim  diçka. Mundet  gjithashtu  dhe  ta  riciklojme  diçka  per  te  cilen  nuk  kemi  me  nevoje, ne  menyre  që  ne  ose  dikush  tjeter  mund  te  vazhdoje  ta  perdore.7.Ndaje  gjithmone pastrimin  e  shtepise  me  pjesen  tjeter  te  familjes  tende.Ne  kete  menyre  meson  te  vleresosh  punen  e  te  tjereve  dhe  do  te  kuptosh  sesa  shumë  jemi  te  varur  nga  njeri – tjetri.

Keto  mund  te  mos  i  shihni  si  praktika  te  mirefillta  meditimi  çlirues, por  mos  harrojme  se  nuk  eshte  vetem  tempulli  vendi  ku  meditojme. Madje  tempulli  nuk  eshte  nje  hapesire  e  rezervuar, por  ai  mund  te  jete  kudo. Trupi  ynë  mund  të  bëhet  tempull, sepse  fjala  tempull  ne  të  vërtetë  do  të  thotë  një  vend  ku  të  ushtrohet  vetëdija, paqja  dhe  qetësia “. Ose  e  thënë  ndryshe ; gjithmone  do  gjejme  diçka  per  t’u  ankuar  ne  jete , çeshtja  eshte  ta  marim  jetën  si  nje  mundesi  te  mrekullueshme  dhe  t’iu  japim  edhe  gjerave  te  thjeshta  dhe  te  vogla  nje  kuptim.  Zgjedhja  është  e  jona!

(psikologjia per te gjithe)                                                                                               22/shtator/2018

 

Gjithashtu mund të pëlqeni dhe