Psikologe Arta Naçi
Keshillime Klinike

Përse  është  e  rëndësishme  të  dëgjosh ?

Pse  psikologu  duhet  të  dijë  të  dëgjojë  mirë  personin  që  kërkon  mbështetje ?

Shpesh  njerëzit  mendojnë  se  puna  e  psikologut  është  si  në  filma , ku  psikologu  dëgjon  në  heshtje  te  plote  pergjatë  gjithë  seancës  pacientin  që  flet  i  shtrire  në  një  krevat . Realiteti  eshte  ndryshe . Psikologu  sot  ndervepron ,  pyet , te  kerkon  te  praktikosh  ushtrime, te  tregon  kendveshtrimin  e  tij  per  situaten  e  keshtu  me  rradhe  sipas  formimit  dhe  rrymes  se  ciles  i  referohet . Sigurisht  aftesia  per  te  ofruar  nje  degjim  te  kualifikuar  dhe  te  kujdesshem  eshte  kushti  thelbesor  ne  nje  proçes  ndryshimi,  vetem  se  kjo  karakteristike  shpesh  eshte  keqinterpretuar  nga  konsiderata  klishe  qe  qarkullojne  rreth  profesionit  te  psikologut.

Perse  eshte  e  rëndësishme  të  dëgjosh ? –  Psikologu  punon  me  ngjarjet  qe  personat  tregojne  gjate  seances . Keto  histori  mund  te  jene  shume  te  ndryshme  nga  njera – tjetra. Disa  histori  gjenerojne  nje  kualitet  te  mire  jete , disa  te  tjera  shkaktojne  vuajtje  ose  psikopatologji , disa te  tjera  jane  aq  te  “rënda”  saqë  personi  nuk  gjen  dot  kurajon  ti  tregoje  ne  nje  bisede  terapeutike . –  Ja  pra  pse  eshte  e  rendesishme  te  dime  te  krijojme  atmosferen  e  duhur  per  pacientin ;  e  nevojshme  fillimisht  per  ti  treguar  historite  dhe  me  pas  per  t’ju  dhene  nje  kuptim  tjeter .(Degjimi  eshte  antidepresivi  më  potent  ne  botë ) Per  te  zhvilluar  kete  forme  degjimi  paraprak  ne  nje  nderhyrje  terapeutike  eshte  e  nevojshme  nje  pergatitje  jo  e  improvizuar. Bashkebiseduesi  ka  nevoje  per  nje  profesionist  te  kualifikuar  i  cili  i krijon  kushtet  dhe  ben  te  mundur  qe  pacienti  te  flase  per  gjerat  e  tij  private  dhe  intime .

Ky  funksion  psikologjik  mund  te  shpjegohet  shume  mire  nga  nje  imazh   i  shpalosur   mrekullisht në  nje  fragment  të  marë  nga  Odisea . Eshte  pjesa  kur  Uliksi  gjendet  ne  Oborrin  e  Feak – eve. “Pas  nje  udhetimi  te  gjate  dhe  te  lodhshem  Uliksi  u  gjend  prane  Feak – eve  dhe  shkoi  ne  nje  mbremje  te  organizuar  prej  tyre  i   maskuar, ne  menyre  qe  te  mos  e  njihnin  se  kush  ishte.  Gjate  mbremjes  ashtu  siç  eshte  tradite  nje  rrefenjes  kendoi  vargje  per  trimerite  e  heronjve  dhe  ne  mes  tyre  edhe  per  bëmat  e  Uliksit . Pikerisht  ne  atë  çast  Uliksi  shfaqet  perpara  tyre  duke  hequr  mantelin  me  te  cilin  ishte  mbuluar  dhe   papritur  shperthen  ne  vaj . Duke  degjuar  nga  te  tjeret  historine  e  jetes  se  vet , ajo  mer  per  syte  e  Uliksit  nje  tjeter   domethenie. (historia  jone  e  treguar  nga  te  tjeret  mer  nje  kuptim  tjeter ) . Morali  i  ketij  fragmenti  eshte  pergjigja  e  pyetjes  sone  ne  fillim ; ”perse  psikologu  degjon?“ Te  degjuarit  sebashku  dhe  bashkendarja  e  nje  historie (jete)  eshte  kushti  i  pare  qe  kjo  histori  te  gjeje  domethenie  dhe  kendveshtrime  te  reja.

A  keni  provuar  ndonjehere  te  tregoni  nje  ngjarje  te  jetes  tuaj  ku  ju  jeni  protagonisti, por  e  keni  treguar  ate  ne  veten  e  trete ?  Eshte  nje  menyre  e  veçante  sepse  te  lejon  te  degjosh  veten  dhe  ne  te  njejten  kohe  te  veteperjashtohesh  prej  saj. A  keni  provuar  ndonjehere  te  tregoni  diçka  nga  jeta  juaj  dhe  t’ju  kete  degjuar  me  vemendje   nje  person  i  kualifikuar  dhe  kjo  t’ju  kete  bere  te  ndiheni  me  mire ? – Shpresoj  te  keni  gjetur  profesionistin  e  duhur….atë  që  ju  inspiron. Atë  qe  ju  duket  i  përgatitur , i  ndershem , etik , i  durueshem , i  prirur  t’ju   dëgjoje  dhe  ndjekë  me  vemendje. Tek  e  fundit  në  çdo  fushë  kryesorja  eshtë  të  gjejmë  profesionistin  e  duhur.

*”Edhe  psikologet  njerez  jane  dhe  si  te tille  mund  te  na  duken  antipatike. Me  shume  gjasa  fakti  qe  te  pelqen  apo  jo  psikologu  qe  po  ndjek  nuk  perben  ndonje  ndryshim  ne  planin  klinik, duke  qene  qe  nuk  eshte  se  do  lidhesh  dhe  do  dalësh me  të…por  sidoqofte,  e  mira  eshte  qe  mos  te  jete  antipatik  per  ty…por  akoma  me  e  rendesishme  eshte  qe  te  besosh  tek  ai/ajo.”

psikologjia per te gjithe )                                                  12/mars/2018

 

Gjithashtu mund të pëlqeni dhe