Psikologe Arta Naçi
Keshillime Klinike

” Peshkatari dhe turisti “

Ndoshta  ata  që  kanë  nisur  ta  mësojnë  gjuhën  angleze (gjuhë  në  të  cilën  mbetem  gjithmonë  fillestare)  me  metodën “Essential” e  kujtojnë  këtë  frazë  të  përdorur  edhe  aty.  Eshtë  një  thënie  shumë  popullore  e  përdorur  nga  Benjamin  Franklin  që  në  1757.  “Early  to  bed  and  early  to  rise  makes  a  man  healthy , wealthy  and  wise” (të  flesh  herët  e  te  zgjohesh  herët  e  bën  njeriun  të  shëndetshëm, të  pasur  dhe  të  mençur ). Ishte  kjo  përqasja  ndaj  botës  së  punës ; të  zgjohesh  pa  gdhirë  dhe  t’i  pervishesh  punës  pa  u  ndalur. Nuk  ka  ndryshuar  pothuajse  asgjë  që  atëhere  deri  ne  ditet  tona. Punojmë  pa  reshtur , stërmundohemi  çdo  ditë, në  ankth  të  vazhdueshëm  për  të  ardhmen, pa  patur  mundësi  të  jetojmë  dhe  shijojmë  të  tashmen.

” Ne  molin  e  nje  fshati  te  vogel  ne  Meksike , nje  turist  ndaloi  pranë  varkës  se  një  peshkatari  vendali. E  pergëzoi  per  cilësinë  e  peshkut  dhe  e  pyeti  se  sa  kohe  i  ishte  dashur  per  ta  zënë.

Peshkatari : nuk  mu  desh  shumë  kohë. – Turisti :po  pse  nuk  ndenje  me  gjate  qe  te  kapje  me  shume  peshq ?

Meksikani  i  spjegoi  se  aq  sa  kishte  peshkuar  ishte  sasia  e  mjaftueshme  per  të  gjithe  familjen.

Turisti :po  çfarë  bën  pjesën  tjetër  të  kohës ?- Peshkatari: fle  deri  vonë , peshkoj  pak , luaj  me  femijet  dhe  ne  dreke  pushoj  me  gruan time. Ne mbremje  vete  ne  fshat , takoj  miqte, pime  ndonje  gote  bashke,  i  bie  kitares, kendoj  ndonje  kenge ..dhe  ja  keshtu  e  mbush  diten  time !

Turisti: po  te  nderpres  atehere  per  te  thene  se  une  jam  diplomuar  ne  Harvard  dhe  mund  te  jap disa  sygjerime  se  si  mund  te  permiresosh  punen  tende. Pikesëpari  duhet  te  peshkosh  çdo  dite  per  nje  kohe  me  te  gjate. Logjikisht  do  zesh  me  shumë  peshk. Do  ta  shesësh  dhe  mund  te  blesh  nje  varke  tjeter  me  te  madhe.Varke  me  e  madhe  do  te  thote  me  shume  peshk ; me  shume  peshk  do  te  thote  me  shume  para , me  shume  para , me  shume  varka ! Mund  te  kesh  nje  flote  te  tere ! Keshtu , ne  vend  qe  te  shesesh  peshk  per  njerezit , mund  te  besh  pazare  direkt  me  industrialiste  qe  perpunojne  peshkun.. . Mund  te  hapesh  nje  ndermarje  tënden. Me  pas  mund  te  leshë  fshatin  dhe  te  transferohesh  ne  Mexico  City  në  Los  Angeles , ose  ne  New  York !! Qe  nga  aty  mund  te  drejtosh  nje  Kompani  gjigande !…

Peshkatari: Po  per  te  arritur  keto  objektiva  sa  kohe  do  me  duhet ? – Turisti : “ ndoshta  25   vjet”

Peshkatari :  E  po  me  pas ? – Turisti.  Ah, më  pas  vjen  e  bukura. Kur  punet  te  kene  arritur  rezultate  madheshtore, mund  ti  shesësh  aksionet  dhe  te  fitosh  miliarda !!!!

Peshkatari;…miliarda ?…..e  pastaj ?

Turisti : pastaj  mund  te  terhiqesh  nga  biznesi  dhe  te  jetosh  vitet  qe  kane  mbetur  ne  nje  fshat  te vogel  afer  bregdetit, te  flesh  deri  vone, te  luash  me  niperit, peshkosh  pak  peshk , te  pushosh  ne dreke, kalosh  kohen  me  miqte  duke  pire  e  defryer  me  ta !”

(tregime  terapeutike)                                                                                              5/Prill/2017

Gjithashtu mund të pëlqeni dhe