Psikologe Arta Naçi
Keshillime Klinike

Nuk mjafton të njohësh vetëm termat !

 

Kritikat  në  këtë  shkrim  janë  për  të  gjithë  studiuesit  e  Ψ.  Shpëtojnë  prej  tyre  vetëm  lexuesit  e  kësaj  faqeje.

Psiqika njerezore nuk kuptohet vetem nepermjet manualeve te psikologjise. Psikologjia nuk mesohet vetem  nepermjet  librave, autoreve, seminareve, workshop – eve (veshtire  te  gjesh  nga  ata  seriozet  dhe  shkencoret)  dhe  as  nga  studimet  e  larta  universitare. Studime  ku  diplomohen  shume  individe , qe  edhe  pse  kane  zene  nje  banke  ne  auditor  per  5  vjet  rrjesht , nuk  kane  lexuar  kurre  as  edhe  nje  nga  librat  kryesore  te  historise  se  Psikologjise , ose  asnje  faqe  te  vetme  nga  autoret  qe  mbahen  sot  me  aktualë  se  kurrë  si  Jung , Zoja, Hillman, Ellenberger, Shamdasani, Bion. Shumë  nuk  dine  se  çfarë  bëhet  me  zhvillimet  më  të  rëndësishme  bashkëkohore  të  psikologjise  te  se  pavetedijshmes. Dikush  mund  te  pyes  me  shume  te  drejte : Ku  mund  te  mesohet  psikologjia?

Sigurisht  që  po  nuk  qëndruam  permbys  mbi  librat  e  psikologjisë  per  vite  e  vite  me  rradhe  dhe  jo  vetem  mbi  manualet  universitare – (ne  pergjithesi  shume  dogmatike  me  teori  shume  te  vjetra  dhe  te  pa  argumentuara  mire ), por  mbi  te  gjitha  mbi  librat  e  psikologjise  te  konsideruar  si  nder  me  te  rendesishmit , nqse  nuk  rrimë  permbys  edhe  pasi  kemi  iluzionin  se  e  kemi  perfunduar  formimin (si  kursi  i dipllomimit , kursi  i  specializimit  ne  psikoterapi , ose  doktoratura) , atehere  do  te  mbeteshim  shume  injorante  perballe  eksperiences  se “psiqikes” qe  eshte  diçka  kaq  rreshqitese  dhe  e  paarritshme  ne  te  gjitha  “devijimet”  e  saj, ndonjehere  disi  te  matshme , por  gjithsesi  ne  menyre  te  perafert.

Te  rrish  permbys  mbi  libra  dhe  te  perditesohesh  eshte  e  DOMOSDOSHME  per  te kuptuar  pjeserisht  psiqiken  njerezore , pra  dhe  psikologjine , por  nuk  mjaftonPo  t’ju  lemë  fjalen  te  medhenjve  e shohim  qarte  se  çfarë  propozojnë ata lidhur me argumentin. Ja  se  çfarë  thotë  Jung  për  këte:

Të  njohësh  psiqikën  njerezore. (Jung)

Kush  do  ta  njohë  psikikën  njerëzore , ka  për  të  mësuar  shumë  pak  nga  psikologjia  eksperimentale. Eshte  mirë  të  varë  në  gozhdë  kostumin  e  studiuesit , t’i  thotë  lamtumirë  kabinetit  të  konsultave  dhe  të  bredhë  nëpër  botë  me  zemër  në  dorë. Të  shohë  me  sytë  e  tij  tmerret  e  burgjeve , e  çmendinave   te  azileve , pisllëkun  e  rrëzave  te  periferise,  bordellot  dhe  gjirizet  e  kumarxhinjve , sallonet  e  shoqerise  elegante , bursat  e  parave , grumbullimet  e  socialisteve , kishat , praktikat  e  ringjalljes  dhe  ekstazat  e  sekteve , per  t’a  ndjerë  ai  vete  nga  afer  eksperiencen  e  dashurise  dhe  të  urrejtjes  si  dhe  pasionin  ne  te  gjitha  format  e  tij. Do  të  kthehet  shumë  më  i  informuar,  do  te  kthehet  me  shumë  njohuri . Do  te  mësojë  shumë  më  tepër  se  sa  do  t’i  mësonin  vëllimet  brilante  të  larta  një  pëllëmbë  dhe  mund  të  jetë  për  pacientet  e  tij  nje  psikolog  i  vertetë.

Asnjë  manual  nuk  mund  të  na  mësojë  psikologjinë ;  ajo  mësohet  nëpërmjet  eksperiencës  efektive.  Nga  Psikologjia  zotërohet  vetëm  ajo  ç’ka  kemi  arritur  te  marim  nga  eksperienca  reale. Keshtu  qe  vetem  thjesht  te  kuptuarit  intelektualisht  nuk  eshte  i  mjaftueshem, sepse  mësohen  vetëm  termat  dhe  jo  thelbi  ne  brëndësi  të  çështjes. (Carl Gustav Jung – Elemente  te  Psikologjisë) 8/prill/2017

Gjithashtu mund të pëlqeni dhe