Psikologe Arta Naçi
Keshillime Klinike

SHKRIMI SI TERAPI.

Eshte  analizuar  efekti  qe  ka  shkrimi  mbi  disa  te  semure  me  dhimbje  te  natyrave  te  ndryshme. Shoqata  mjekesore  amerikane  e  realizoi  kete  me  nje  studim  ne  vitin  1999. Në  pacientët  me  azëm  u  pa  përmirësim  i  kapacitetit  respirator  dhe  te  pacientet  me  artrit  dhimbjet  u  reduktuan  shume. U  demostruan  keshtu  efektet  pozitive  te  shkrimit. Ne  2008  nje  studim  tjeter  i  publikuar  ne  Journal  of  Pain  and  Symptom  Management  shkruajti  per  nje  grup  te  semuresh  me  kancer  te  cilet  shkruanin  per  20  minuta  ne  jave  mbi  efektet  e  semundjes  se  tyre. Te  semuret  paten  nje  permiresim  te  dukshem  nga  ana  emocionale. Ata  ndjeheshin  mire  pasi  iu  lexonin  historine  e  tyre  të  tjerëve.

Një  nga  mbështetësit  më  të  mëdhenj  të  shkrimit  si  terapi  është  Dr. James  Pennebaker. Në  librin  e  tij  “Shkrimi  që  kuron“ pershkruan  4  keshilla  per  ta  perdorur  shkrimin  si  terapi:

– Pyeteni  veten; “Sa  kohe  kam  që  ndjehem  keshtu?”- Nqse  pergjigja  eshte; “prej  shume  kohesh”, eshte  e  nevojshme  te  kerkojme  ndihme;  nje  hap  i  pare  mund  te  jete  te  fillojme  te  shkruajmë.-Perpiquni  të  shkruani  20  minuta  per  4  ditë  me  rradhë. Studimet  tregojne  qe  kaq  kohe  mjafton  per  te  realizuar  nje  pjesez  te  permbledhur  mbi  ate  çeshtje  që  ju  preokupon ; në  kete  menyre  çliroheni. Shkruani  pa  u  ndalur. Mos  u  shqetesoni  per  sintaksen, ortografine, sensin  e  asaj  qe  shkruani; asgje  nuk  duhet  t’ju  pengojë. Duhet  ti  çlironi  ndjenjat  tuaja  dhe  ti  lini  emocionet  të  fluturojnë .– Në  tekstin  tuaj  provoni  te  lidhni  aspekte  te  ndryshme  te  jetës; punen, mardheniet  afektive  etj. Duke  pershkruar  me  fjale  atë  çka  ju  shqeteson  në  çdo  aspekt  të  jetes  tuaj, do  te  jeni  ne  gjendje  te  shikoni  lidhjen  qe  ekziston  mes  ketyre  shqetesimeve.

Të  mirat (psiko – emocionale) të  shkrimit  terapeutik : Shkrimi  do  iu  sjellë  avantazhe  te  sigurta  ne  shume  aspekte: do  te  ndjeni  qe  nepermjet  tij  keni  nxjerre  ne  pah  diçka  qe  ju  shqetesonte, do  ti  jepni  forme  asaj  gjeje, do  provoni  ta  kuptoni  dhe  me  pas  edhe  ta  zgjidhni. Te  permbledhura  disa  nga  avantazhet  e  shkrimit  terapeutik  jane :1) Nxit  aftesite  tuaja  krijuese. 2) Ju  ndihmon  te  zotëroni  emocionet  tuaja. 3) Bën  të  mundur  të  njihni  vetveten. 4) Ju  krijon  mundesine  ti  ndani  ndjesitë  tuaja  me  te  tjeret.

“ Per  mua, shkrimi  eshte  të  jetosh, të  njohesh  veten, te  jesh  arkeolog  i  vetvetes. Nëse  gërmojmë  brënda  nesh, do  gjejmë  gjithçka: nga  krimineli  te  shenjtori, nga  heroi  te  spurdhjaku” .(José Luis Sampedro)

(psikologjia për të gjithë)                                                                                          28/maj/2017

Gjithashtu mund të pëlqeni dhe