Psikologe Arta Naçi
Keshillime Klinike

Sandalet e vjetra të Sokratit & Tasi me thjerza i Diogjenit

Një  herë  dishepujt  e  filozofit  të  madh  Sokratit  mblodhën  ca  para për  ti  blerë  një  palë  sandale  të  reja, sepse  çdo  mëngjes  Sokrati  shkonte  në  Pazar  me  një  palë  shumë  të  vjetëruara. Pastaj  i  thanë :

Mjeshtër,  pranoi  këto  monedha  për  të  blerë  një  palë  sandale  të  reja për  të shkuar  në  Pazar. Ato  që  ke  janë  të  vjetra  dhe  të  grisura. Ti  nuk  na  kërkon asgjë  për  mësimet e tua, prandaj  pranoje  këtë  në  formë  mirënjohje  nga ne.

Sokrati  u  përgjigj : Unë  jam  shumë  i  kënaqur  nga  ju  dhe  nga  sandalet  e  mia  të  vjetra. Shkoj  çdo  mëngjes  në  Pazar  për  të  parë  sa  shumë  gjëra që  nuk  më  hyjnë  fare  në  punë  shesin  aty !

Për  dishepujt  ishte  një  leksion  shumë  i  madh.

Sa  herë  vuajmë  për  ta  patur  një  gjë, për  të  cilën  nuk  kemi nevojë….

      “ Një  tas  me  thjerza “

Filozofi  Diogjen  po  darkonte  me  një  tas  me  thjerza . E sheh  filozofi  Aristipus  i  cili  jetonte  në  bollëk  duke  i  shërbyer  mbretit  me  devotshmëri .

Aristipus  i  thotë: “ nëse  ti  do  të  mësoje  ti  shërbeje   mbretit  nuk  do  jetoje  me  këto  pisllëqet  si  ato   thjerzat  që  po  ha.”  Diogjeni  i   pergjigjet : “ nëse  ti  do  të  kishe  mësuar  të  jetoje  me  thjerza  nuk  do  rrije  ti  serviloseshe  mbretit !! “ 

Një  pakicë  janë  skllevër  nga  nevoja,  pjesa  më  e  madhe  duan  të  jenë !

(tregime terapeutike)

Gjithashtu mund të pëlqeni dhe